Numerotați diagramele și tabelele plasate în text în ordinea în care apar în lucrare.
Puneți diagrame și tabele într-o anexă dacă sunt mai lungi de o pagină.
Consultați diagramele și tabelele lucrare de licenta model cuprins din anexă după număr și titlu în scrisul dvs.
Dați fiecărui tabel și/sau diagramă un titlu care rezumă scopul și conținutul acestuia, de ex. Figura 3. Modelul Iceberg de funcționare a două limbi;
de exemplu. Tabelul 1. Procentul copiilor din familiile minoritare din școlile letone. Titlul tabelului și/sau al diagramei poate fi scris cu majuscule sau nu.
Nu puneți semne de punctuație după titlul unei figuri sau al unui tabel.
Plasați figura și titlul sub diagramă, grafic sau imagine, dar Tabelul și titlul deasupra tabelului.
Pentru pagini prea lungi indicați Tabelul 5 la început și apoi la fiecare pagină scrieți „Tabelul 5 Continuare”.
Economisiți spațiu dublând mesele lungi.
Pentru tabele sau diagrame prea largi, utilizați dimensiunea hârtiei peisaj și nu plasați niciun text pe pagina care conține tabelul lat.
Indicații de bază pentru aranjarea textului
Folosiți tipul de font Times New Roman, dimensiunea 14.
Utilizați spațierea 1,5.
Justificați textul.
Indentați primul rând al paragrafului. Începeți titlurile din marginea stângă, cu un spațiu de cel puțin o linie deasupra și dedesubt.
Scrieți cu majuscule titlurile capitolelor.
Scrieți fiecare cuvânt semnificativ în titlurile sub-capitolelor cu majuscule.
Nu pune punct la sfârșitul unui titlu de capitol. Configurați marginile după cum urmează: stânga – 3,0 cm; dreapta – 2,5 cm; deasupra – 2,5 cm; fund – 2,5 cm.
Scrie cu litere numerele de la unu la zece pe care le folosești în lucrarea ta.
Pune numerele paginilor în colțul din dreapta jos.
S-a menționat mai sus că toate sursele utilizate în lucrare trebuie documentate cu atenție, astfel încât cititorii lucrării de cercetare să poată identifica cu ușurință fiecare dintre sursele utilizate. Prin documentarea surselor, autorul acordă credit savanților ale căror surse le-a folosit în lucrarea de cercetare. Există diferite sisteme de documentare a surselor. Mai jos sunt prezentate regulile de documentare a surselor în text conform sistemului Harvard
Evitarea plagiatului
Utilizarea diferitelor surse pe acest subiect este o caracteristică integrală și naturală a oricărei lucrări de cercetare. Cu toate acestea, lucrarea dvs. nu este o simplă colecție de piese din surse diferite. Ceea ce îl face unic este interpretarea dvs. a surselor studiate. În lucrarea dvs. trebuie să arătați nu numai ce informații ați găsit, ci și ce credeți despre ele, cum le interpretați și cum le-ați folosit pentru cercetarea ulterioară a temei alese.
Trebuie să recunoașteți fiecare sursă documentând-o cu atenție, adică indicând autorul, anul, titlul, editura, pagina. Dacă nu acordați credit surselor folosite, puteți fi acuzat de plagiat, ceea ce înseamnă că folosiți cuvintele sau ideile altor autori fără a indica sursa. Chiar dacă parafrazați sau rezumați ideile altor autori, trebuie să indicați sursa.
Mai jos sunt prezentate câteva reguli despre cum să evitați plagiatul.
- Păstrați note bune de cercetare.
În timp ce selectați sursele care vor fi utilizate în lucrarea dvs., documentați cu atenție fiecare sursă, indicați și numărul paginii de care veți avea nevoie pentru a cita.
Mai jos sunt date exemple de note de cercetare. Notele pot fi sub forma unui citat, a unui rezumat sau a unui punct de referință.
Atribuiți un număr fiecărei pagini, cu excepția paginilor de titlu, rezumat și cuprins. Pe aceste pagini nu sunt afișate numere, dar paginile sunt numărate în paginare.
Începeți să numerotați paginile din Introducere ca pagina 7.
Începeți fiecare capitol pe o pagină nouă.
Introduceți ghilimele directe mai lungi de patru rânduri separat, indentate, cu un singur spațiu, tip de font 12.
Nu numerotați paginile în anexe.